Arme cu glont

Arme cu glont

No products were found matching your selection.

Arme cu Glont

Alegerea unei arme cu glont de vanatoare necesita timp, rabdare si ceva experienta. Cand alegem arme cu glont de vanatoare, trebuie tinut seama de mai multi factori: zona in care vanam, ca particularitati si relief, tipul / tipurile de vanat care ne intereseaza, bugetul de care dispunem, conformatia tragatorului si nu neaparat in ultimul rand fiabilitatea si estetica armei.

arme cu glontCel mai important este, in masura in care se poate, sa tragem cateva focuri cu acele arme cu glont de vanatoare pe care le dorim pentru a vedea cum ni se potriveste, deoarece sunt multe cazuri in care patul pustii nu ne vine cum trebuie, conform proverbului „teava pustii conduce alicele dar cel care face sa nimereasca tinta este patul”. In majoritatea cazurilor epolarea trebuie sa fie una instinctiva fara a avea nevoie de alte ajustari ale pozitiei acestor arme cu glont de vanatoare. Intr-un cuvant este foarte important sa poti duce arma cu glont de vanatoare la ochi intr-o clipa, iar acest lucru nu se poate face decat in momentul in care patul pustii ni se potriveste. De aceea la cumpararea unei arme cu glont de vanatoare trebuie acordata mare atentie patului acesteia. Cel mai bun test care se poate face este sa alegem un punct fix situat la circa 10 m de noi, inchidem ochii si ducem arma cu glont de vanatoare la ochi ca si cum am vrea sa tragem, apoi fara sa ne miscam deschidem ochii, iar daca teava este indreptata in directia punctului ochit inseamna ca respectiva arma cu glont de vanatoare ni se potriveste.

Un alt test usor de realizat pentru a vedea daca unele arme cu glont de vanatoare vi se potrivesc este urmatorul: asezati talpa patului in scobitura cotului si duceti degetul aratator ( indexul) pe tragaci. Daca arma are doua tragace- cum au cele mai vechi- primul tragaci ( sau singurul in cazul armelor cu un singur tragaci) trebuie sa se pozitioneze perfect intre primele doua falange ale degetului aratator. In caz contrar, patul este prea lung sau prea scurt si arma cu glont de vanatoare incercata nu e potrivita tragatorului. In acest caz, cea mai simpla si mai sigura varianta este sa alegeti o alta arma cu glont de vanatoare care vi se potriveste perfect sau macar satisfacator ( diferenta neglijabila). Exista desigur si varianta ajustarii patului de catre un armurier, dar e destul de costisitoare si delicata datorita numarului mic de adevarati specialisti in stare sa faca bine aceasta operatiune. In cele mai multe cazuri, exceptand pe acelea in care de arma cu glont de vanatoare se ocupa cine trebuie, si neapeland la specialisti, va veti alege cu o arma cu glont de vanatoare de lungimea potrivita dar dezechilibrata ( raportul greutatii intre pat si arma in sine e foarte important) care va trage aiurea sau va „ lovi in obraz” la fiecare foc, astfel ca dupa fiecare iesire in teren veti arata ca dupa un meci de box.

Concluzia este urmatoarea – vanatorul trebuie sa-si aleaga arme cu glont de vanatoare in functie de: caracteristicile sale fizice ( inaltime, greutate, conditie fizica ), conditiile din terenurile unde vaneaza mai des, munitia preferata - sau pe care o poate procura usual, experienta in ani a sa la tipul de vinat cautat si pe fondurile de vanatoare accesibile lui.