optica vanatoare leupold elite hunting

Lunete vanatoare LEUPOLD

Spread the love

Lunete Vanatoare LEUPOLD

Dupa rasturnarile economice mondiale, Leupold ramane singurul producator important de optica in USA, cu productie integral americana. O confirma calitatea deosebita a produselor,strategia ireprosabila de a trata clientii si garantia “pe viata” oferita produselor. Firma si produsele acestia sunt foarte iubite de clientii de peste ocean, astazi mai mult ca oricand. Practic orice testare a unei lunete contine o comparatie cu un model de luneta Leupold. Oricine a privit suficient printr-o luneta Leupold poate aprecia obiectiv afirmatia noastra.

Leupold & Stevens, Inc. este un producator de lunete de tir si observatie, red-dot-uri, binocluri etc. Actuatmente cu sediul in Beaverton, Oregon, USA.

ISTORIE SI AFACERE DE FAMILIE

Istoria incepe in 1907 ca o afacere de familie,  ajunsa astazi la a cincea generatie de proprietari. Leupold & Stevens  infiintata in 1907, de doi cumnati de origine germana – Markus Friedrich Leupold si Adam Voelpel. Initial au fabricat dispozitive de monitorizare a nivelului apelor. Din 1942 firma capata numele actual. Produsele optice sunt vandute sub brand “Leupold”, in timp ce dispozitivele de monitorizare a nivelului apelor sub brand “Stevens”.

Incepe sa fabrice lunete pentru arme dupa ce Marcus Leupold a ratat un cerb din cauza lunetei lui pe atunci. Se spune ca ar fi examinat luneta folosita si ar fi declarat: Pot face o luneta mai buna ca asta! In 1979, productia de optica reprezenta peste doua treimi din volumul afacerilor firmei. In 1998 cele doua sectoare de afaceri s-au separat complet.

In 2008 firma achiztioneaza micul producator Redfield Optics – brand, facilitati de productie impreuna cu drepturile intelectuale. Chiar daca mai toti producatorii cauta mana de lucru ieftina in Asia, Leupold produce in USA toata gama de lunete. Chiar si cele cu pretul scazut. Alegerea Redfield a fost influentata si de faptul ca aceasta firma asamblase linia Conquest pentru producatorul german Zeiss. Dovedind ca se ca poate produce la calitatea ceruta de germani cu preturi decente.

In 2010 firma are peste 700 angajati in productia de optica si realizeaza vanzari de peste 150 mil USD.

Experienta in materie de optica este indelungata, firma are un mare numar de clienti multumiti de produsele LEUPOLD. Reuseste sa pastreze nivelul de calitate a executiei comparabil cu producatorii renumiti, la un nivel de pret mult inferior. Esentiala este implicarea in optica cu destinatie militara,  Leupold reusind sa devina furnizor al diferitelor corpuri de armata din USA. Dorinta de a fi competitivi si pe piata europenana duce firma la crearea de noi modele de lunete de vanatoare. Lunete adaptate mult mai bine cerintelor vanatorului european, in ton cu evolutia opticii de vanatoare.

LEUPOLD ASTAZI

Firma ofera o gama foarte larga de lunete de vanatoare, tactice, de tir, cu magnificatii fixe sau variabile. Gama de lunete  porneste de la buget foarte mic si se opreste la preturi mari pe piata. Cu toate acestea, raportul calitate pret fiind imbatabil pentru concurenta.

https://elitehunting.ro/lunete-de-vanatoare/

Mecanic au capatat un renume de invidiat si au mentinut rezistenta deosebita pe care lunetele Leupold o ofera. Studiile facute in Europa au aratat ca tragatorii, in proportie de 66-75% apreciaza mai mult rezistenta mecanica a unei lunete de vanatoare. Asta, fata de restul care apreciaza calitatea opticii la o luneta. Majoritatea prefera o luneta sigura, chiar daca trebuie sa faca economii atunci vor face la sticla nu la mecanica. Leupold sta suficient de bine in topul calitatii, la partea optica, chiar daca nu foloseste sticla germana sau japoneza. A stiut sa-si inventeze si sa-si produca componentele comparabile calitativ cu cele de top europene.

Despre lunetele de vanatoare LEUPOLD

Luneta  Leupold impresioneaza la primul contact prin dimensiuni si greutate mici de tot. Diferit  este finisajul exterior, o anodizare negru mat, despre care firma garanteaza rezistenta la agresiuni. Fara sa fie nevoie s-o intorci pe toate partile, luneta da imediat senzatia de solid, “bine facut”. Toate piesele mobile functioneaza uns, nimic nu zdrangane, bate, scapa, joaca.

Un alt plus adus de seriile mai noi de la Leupold este imbunatatirea iluminarii reticulului.

Lunetele LEUPOLD au un punct minuscul, inscris in grosimea reticulului, a carui intensitate luminoasa se regleaza manual in trepte. Suficient de distantate sa poti aprinde o  licarire in conditii neprielnice de lumina si sa distingi punctul in soare puternic. Ca bonus, iluminarea este dotata cu un senzor de miscare ce stinge automat lumina dupa 5 minute de neutilizare. Dar o reaprinde pe pozitia setata initial la miscarea lunetei/armei. In acest fel viata bateriei este extinsa mult. O baterie obisnuita are viata de minim doua sezoane pline de vanatoare daca e montata pe aceasta luneta.

Pe langa imagine, luneta ofera o rezistenta mecanica de care nu s-a plans niciun utilizator, fiind folosita cu succes si pe marile calibre africane.

Un alt punct in care luneta LEUPOLD renunta la traditia americana, in beneficiul vanatorilor europeni este reglarea fina a dioptriilor. Renunta la ocularul cu contra-piulita, cel cat se poate de obisnuit noua, adica modelul denumit de americani “fast-focus”.

Seria VX-R de lunete, ofera: acoperirea completa a lentilelor cu straturi exterioare, interioare. Pe marginea lentilelor cu rol antireflex, imbunatatirea transmisiei luminii si definitia,  rol protector. Tubul vidat  si umplut apoi cu argon, perfect rezistent la umezeala; sistemul mecanic patentat, etc.

https://elitehunting.ro/luneta-de-vanatoare-leupold-vx-r-3-9×40/

Leupold intra in randul elitei modiale a lunetelor cu seria VX 6.

Seria inglobeaza toate inovatiile Leupold in domeniul opticii de vanatoare, imbogatite cu un “6x zoom”. Ochii privitorilor prin lunete au devenit mai exersati in cautarea deficientelor si mai cusurgii in aprecierea calitatilor optice. Claritate, definitie, efect de tunel, luminozitate –raman putini producatorii care le ofera impreuna, la un standard de calitate “decent”.

Leupold apeleaza pentru prima data la o schema optica proiectata pe computer, folosind cele mai moderne posibilitati de asistare. De la tipul sticlei folosite pentru fiecare lentila in parte si pana la acoperirile diferite ale fetelor.  Comanda iluminarii este de tip digital. Printr-o usoara presiune asupra comutatorului plasat pe mijlocul turetei se aprinde reticulul. O alta presiune creste intensitatea la valoarea urmatoare pana la maxim apoi se reia ciclul dar catre minim.

Cat au reusit de bine? Suficient incat sa fie declarata in scurt timp “cea mai buna luneta sub 2000 $”. Pentru ca uitasem …. Leupold a reusit sa scoata seria la un pret semnificativ sub cel al competitorilor de top.

https://elitehunting.ro/leupold-vx-6hd-2-12×42-cds-zl2/

Au trecut cativa ani de cand au fost lansate iar parerile utilizatorilor s-au facut auzite. Piata s-a imbogatit cu seriile altor producatori dar Leupold continua sa detina suprematia in randul acestei clase de pret.

Toate comenzile functioneaza “nemteste”, nici prea greu nici usor, perfect stabile odata plasate intr-o pozitie. Despre precizia si rezistenta mecanica nu mai trebuie insistat. De cand au aparut, lunetele Leupold, au fost chinuite in fel si chip, aplicatii si calibre ce depasesc “vanatoresc”. Nu s-a renuntat la nimic din ce a fost verificat pe seriile precedente, s-a imbunatatit ceea ce putea fi imbunatatit. Sunt la fel de rezistente la recul, intemperii, variatii de temperatura, manipulare mai putin atenta. Dar cu aceeasi garantie neconditionata, pe viata, a producatorului.

Cui sunt destinate?

Vanatorului “polivalent” care doreste o luneta cu aplicabilitate larga si sigura. Luneta care sa nu-l lase la greu, imagine aproape perfecta, pe care sa nu cheltuie o suma “motiv de divort”. Sa pastreze o amintire placuta si multe momente frumoase de vanatoare.

Sunt lunetele de vanatoare LEUPOLD perfecte? Probabil nu! Dar pretul lor este unul chiar accesibil si raportul calitate/pret oferit le pozitioneaza intre fruntasi. Ce li se poate reprosa? Probabil compromisul facut de producator pentru a oferi o imagine cristal indiferent de magnificatie si conditiile de lumina. Totul la un pret decent: zoom-ul mai mic si distanta pupilara discret variabila cu magnificatia.