optica vanatoare leupold elite hunting

Luneta vanatoare leupold 6HD performanta in lumea opticii Leave a comment

Cu ceva ani in urma, Leupold intra in randul elitei modiale a lunetelor de vanatoare cu seria VX 6. Seria inglobeaza toate inovatiile Leupold in domeniul opticii de vanatoare, imbogatite cu un “6x zoom”.

Ochii privitorilor prin lunete au devenit mai exersati in cautarea deficientelor si mai cusurgii in aprecierea calitatilor optice. O excursie cu raport 6:1 intre magnificatia maxima si cea minima dar care nu afecteaza calitatile optice de baza. Claritate, definitie, efect de tunel, luminozitate –raman putini producatorii care le ofera impreuna, la un standard de calitate “decent”.

Leupold apeleaza pentru prima data la o schema optica proiectata pe computer, folosind cele mai moderne posibilitati de asistare. De la tipul sticlei folosite pentru fiecare lentila in parte si pana la acoperirile diferite ale fetelor. Apoi numarul, forma, imperecherea si dispunerea acestora, toate caracteristicile au fost furnizate primar de un program asistat pe calculator.

Seriile de date furnizate au fost realizate experimental in produse de testare apoi ochiul omului si-a spus ultimul cuvant. Si asta pentru fiecare produs al seriei ce cuprinde cinci linii diferite: 1-6x, 2-12x, 3-18x, 4-24x si 7-42x.

Leupold lunete optica vanatoare Elite Hunting
Leupold lunete optica vanatoare Elite Hunting
Cat au reusit de bine?

Suficient incat sa fie declarata in scurt timp “cea mai buna luneta sub 2000 $” pentru vremea respectiva. Asta pentru ca uitasem …. Leupold a reusit sa scoata seria la un pret semnificativ sub cel al competitorilor sai.
Au trecut cativa ani de cand au fost lansate iar parerile utilizatorilor s-au facut auzite. Piata s-a imbogatit cu seriile altor producatori dar Leupold continua sa detina suprematia in randul acestei clase de pret.

Am ales pentru prezentare doua variante – 2-12×42
   https://elitehunting.ro/leupold-vx-6hd-2-12×42-cds-zl2/    
si 3-18×50
 https://elitehunting.ro/leupold-vx-6hd-3-18×50/

Sunt lunete compacte si primul contact impresioneaza si prin dimensiuni si prin

senzatia de lucru bine facut. Desi sunt lunete un pic peste 30 cm lungime nu sunt nici pe departe atat de grele pe cat par. Masa lor este putin peste 500 g.

Contactul vizual si tactil e foarte placut, finisajul exterior acelasi negru mat la fel de bine aplicat si rezistent. Inelul de aur caracteristic firmei, ce garanteaza pe viata luneta, este la locul lui pe obiectiv.
Ocularul de diametru ceva mai mare si absenta turetei de iluminare pe el sunt lucrurile ce-o deosebesc la prima vedere. Deja ne-am obisnuit cu reglajul fin al ocularului de tip european care functioneaza perfect.
Distanta pupilara este aproape fixa si absolut generoasa cu cei ceva peste 9 cm. „Aproape fixa” pentru ca minimul de distanta la care te poti apropia cu ochiul variaza cu circa 0,5 m minim/maxim. Ca bonus, aceasta nu este batuta in cuie si te poti indeparta inca aproape 1 cm la magnificatie maxima. Respectiv, inca aproape 3 cm la magnificatie mica.

Ochiul prinde imaginea clara foarte rapid tocmai pentru ca distanta pupilara nu este fixa ci extinsa pe acesti 3 cm. Iar diametrul pupilar este de maxim 6 mm la ambele lunete Leupold. Lentila ocular de diametru mai mare ofera o imagine foarte placuta, mult mai apropiata de optica europeana in top.
Ambele sunt variante cu reticul iluminat, in planul II focal, tureta ce comanda iluminarea este in grupul central de lunete. Aflat pe laterala opusa celei pentru corectie in derivatie.

Comanda iluminarii este de tip digital.
leupold optica vanatoare lunete 6HD elite hunting
leupold optica vanatoare lunete 6HD elite hunting

Printr-o usoara presiune asupra comutatorului plasat pe mijlocul turetei se aprinde reticulul. O alta presiune creste intensitatea la valoarea urmatoare pana la maxim apoi se reia ciclul dar catre minim. O apasare prelunga stinge reticulul, o perioada de nemiscare a lunetei de 5 minute stinge reticulul. Totul revine la o miscare ulterioara, si reaprinde luneta pe treapta setata anterior.

Luneta 3-18×50 are in aceeasi tureta plasat si corectorul pentru paralaxa, etalonat cu numere reprezentand distanta in yarzi.
Turetele sunt de tip vanatoresc, de dimensiuni mici, acoperite cu capace din aliaj usor. Click-uri foarte bine definite etalonate in 1/4 MOA. Se aduc usor la 0 dupa reglaj. Cursa completa este 120 MOA la 2-12x, respectiv 75 MOA la 3-18x, aproape 1m cursa in orice directie.
Reticulul este de tip Duplex, adica obisnuita “cruce” cu centrul avand barele mai fin desenate. In punctul de intersectie se afla un cerc iluminat, foarte bine definit si cu o plaja de iluminare caracteristic europeana. Este vizibila ziua dar si cu intensitate mica pentru folosit noaptea.

Toate comenzile functioneaza “nemteste”, nici prea greu nici usor, perfect stabile odata plasate intr-o pozitie. Despre precizia si rezistenta mecanica nu mai trebuie insistat. De cand au aparut, lunetele Leupold, au fost chinuite in fel si chip, aplicatii si calibre ce depasesc “vanatoresc”. Nu s-a renuntat la nimic din ce a fost verificat pe seriile precedente, s-a imbunatatit ceea ce putea fi imbunatatit. Sunt la fel de rezistente la recul, intemperii, variatii de temperatura, manipulare mai putin atenta. Dar cu aceeasi garantie neconditionata, pe viata, a producatorului.

Imaginea este impecabila indiferent de magnificatie,

Fara suparatorul efect de tunel la minim. Fara distorsiuni suparatoare la periferie pentru maxim. Fara necesar de acomodare vizuala si clipitul repetat caracteristic opticii “made in China”.

In America e imposibil sa gasesti un tragator care sa spuna ca SwaroZ6 face de trei ori cat Leupold VX6 .https://elitehunting.ro/optica/

Acesta este raportul intre preturile celor doua lunete. Este foarte greu sa apreciezi plusul de calitate optica oferit de alte lunete de vanatoare. Intrebarea este daca acest plus merita diferenta de pret.

Experienta in materie de optica pentru arme este indelungata, firma are un mare numar de clienti multumiti de produsele LEUPOLD. Reuseste sa pastreze nivelul de calitate a executiei comparabil cu producatorii renumiti, la un nivel de pret mult inferior. Esentiala este implicarea in optica cu destinatie militara, Leupold reusind sa devina furnizor al diferitelor corpuri de armata din USA. Dorinta de a fi competitivi si pe piata europenana duce firma la crearea de noi modele de lunete de vanatoare. Lunete adaptate mult mai bine cerintelor vanatorului european, in ton cu evolutia opticii de vanatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *